11.12.2010 Milovice ( na sněhu)

18.04.2011 17:16

Původně se měli jet závody už 6.12.2010 kdy teploty byli ještě hluboko pod bodem mrazu, ale Blahout si odskočil na Pražský rallysprint

 

a tak se závody o týden odložily. Ráno si pro nás připravilo husté sněžení a zřejmě díky němu se vše ráno trochu opozdilo.Takže první posádky začali startovat až v 10:00. Zimní počasí překazilo plány asi některých posádek i když bylo přihlášeno 82.posádek převzato bylo jen 62. Někteří nepřijeli osatní museli vzdát už na záčátku.Například svého Trabanta 601 k jízdě nepřemluvil Petr Abrt, krásné Audi sport Quattro Lukáše Valenty se před startem prohánělo na zasněžené letišti s neuvěřitelnou lehkostí ovšem v samotném závodě už vidět nebylo. Svoje soupeře smutně pozorovalo z výšky uložené na plaťáku. Další pěkný kousek přivezl Petr Havlíček a to Opel Ascona B. Bohužel auto nefungovalo jak mělo.Do první RZ sice odstartovalo, ale bylo to spíše trápení-posádka nakonec vzdala.

Nízká účast se nelíbila pořadatelům a tak aby nás motivovali příšte k větší účasti nám přislíbili zdvojení bodů.Tak uvidíme :). Zároveň si to ovšem vynutilo jedno pravidlo a to platbu předem.Stálým posádkám to myslím vadit nebude. Ovšem chtělo by se to zamyslet jestli za nižší účastí stojí jen špatné počasí.

Jak se blížilo poledne intezita sněhových přeháněk ustávala a začalo spíše poprchávat.

Startovalo se po jedné minutě z bezpečnostních důvodů.Kdybychom náhodou zapadli abychom se měli čas vyškrábat.

Délka jedné Rz činila cca. 2,8 km.

Na první RZ panovali pěkné zimní podmínky všechno pod sněhem a ledem.Dost to klouzalo a opatrnost byla na místě.

Teploty nad nulou a stále jezdící auta byli příčinou rychlého tání sněhu na trati.Už při druhé RZ se na polovině trati objevil asflat a tající sníh, díky tomu se časy začali velmi zrychlovat cca o 30s oproti první rundě. Ovšem některé zatáčky byli stále zrádné: dobrždění na ledu a pak asfalt nebo naopak, na což jsme taky párkrát doplatili.Při jednom dobrždění nám to uklouzlo a auto nezatočilo a jelo rovně na ručku už bylo pozdě a chytlo se to trochu až v hlubším sněhu .Kde ovšem najednou zhasnul motor naštestí potvůrka hned naskočil a tak jsme se moc nezdrželi.

Po poledni naštestí přestalo pršet a tak jedinou nepříjemností byla stále se zhoršující trat,která tím pádem byla stále rychlejší. Na RZ 3 jsme díky tomu zrychlili o 25s oproti předchozí zkoušce.Jediné místo kde se led udržel až do konce kromě pár zatáček byl start (na mapě č. 1. ).Problém většiny posádek snad kromě čtyřkolek.Auta na startu se nechtěla odlepit-prostě hrůza.Někteří to zkoušeli opatrně jiní pod plným plynem ale na ledu to prostě nešlo.

RZ 4 byla pro nás smolná po dlouhé rovince (na mapě č.3) jsme byli zastaveni žlutým praporem.V následující zatáčce se přetočila Felicie a před ní už čekal favorit.Takže za jsme dostali přidělený čas předchozí RZ což nás stálo asi 10 sec. Ale to je rally. Posádky, které na to doplatili v předchozích RZ byly na tom hůř. Trať tála dál ale časy se už výrazně nezlepšovali.Stále ovšem byli zledovatělé místa na trati,na které bylo potřeba dávat pozor.Se zrychlující tratí začali ovšem překvapivě chybovat posádky a tak se stále častěji muselo vyjíždět k jejich vytažení což rally natahovalo.Aby se vše stihlo zkrátil se startovací interval na obvyklou půlminutu. A začala povinost mít rozsvícená světla, což pro některé auta byl nepředstavitelný problém když žádné neměla :).

V RZ 5 když jsme v jedné zatáčce jeli smykem jsme uviděli bočním okýnkem velmi špatně stojícího diváka, který stál přímo na vnějšku zatáčky byl to bažant :) , což by nebylo až tak nic zvláštního, ale vypadalo, že je přimrzlý protože ho vůbec nevyvedlo z míry to, že se na něj bokem sune auto naštěstí jsme to včas srovnali a bez problému pokračovali.

Trať byla stále horší,kousek za startem se utvořila pěkná laguna ( na mapě č.2 ), která si s ničím nezadala s brodama z nedávno odjeté Britské Rally. Což na mnohým místech po zkracování tratě díky blátu opravdu vypadalo.

Naštestí se do večera všechno stihli odjet a tak jak je obvyklé se trošku déle čekalo na výsledky.Pak rozdání pohárů a šup rychle domů to tepla.

Ještě upravené výsledky skupiny I.( děkuji za včasné zveřejnění Esso teamu ) :

Teď škoda cupu:

Tak naschle 22.ledna opět v Milovicíh doufám,že na sněhu.